diumenge, 22 d’abril del 2018

Making of


Va en una bicicleta de rodes petites. Ve del carrer La Reina direcció Benlliure. És un gitano. Bé, un gitanet. I tot just quan passa davant de mi, sense advertir el perill dels camins creuats, forfolla en veu alta: 5 a 1, puto Barça, ese será el resultado. Jo vinc a peu pel carrer Barraca. Hem replegat la pancarta i els cartells de la mani. Les hem ficats ordenadament al cotxe d'en Felip, estratègicament aparcat al Passeig Blasco Ibáñez, i jo he agafat l'autobús. El 81. D'antuvi em sorprèn que la seua aposta -la del petit ciclista- no siga més radical: 5 a 0. Perquè si el Barça és puto, perquè si Catalunya és puta, i els catalans són putos, per què deixar-li el gol de l'honor? Una dona jove, gitana, amb el pèl groc d'un tint pobre, i el seu fill, coberts amb una tovallola de bany que els hi fa de capa, miren d'amagat, per l'escletxa de la porta entreoberta, l'interior de la sal de jocs que hi és al carrer on camine. N'hi ha una profunda tristesa a la imatge. O potser que jo vinc trist. Qui serà al dintre, el pare? A l'autobús parlaven d'estelades, no deure cap cosa als catalans i el batlle català de València. Al carrer Colón, un que passava ens havia escopit davant la pancarta al temps que creuava pel davant fent-nos un significatiu signe amb el dit del mig de la seua mà dreta. Duia un carret de compra. Però ningú li ha retret la seua mala educació. Com que som pacífics, qualsevol s'atreveix a insultar-nos. Manifestació cívica. En arribar a Vivers, just al tocar el passeig que inauguraven pel 25 aniversari d'un assassinat, hem deixat anar els globus, enlairats amb l'alè trist de la memòria. Desprès, hem plegat la pancarta com si fos el sudari d'un crist. Caminant cap el cotxe, Felip i jo hem parlat de Dersú Uzalà i l'amistat. De l'antiga facultat de filologia. De com hi vam coincidir Manel, ell i jo mateix fa ara més de 4o anys. I constatem que encara fem i pensem el mateix, sobretot ells, perquè jo sóc de pocs entusiasmes. Tot just al passar per l'antiga facultat se'ns encara un home gros, alt i corpulent. Ens tracta de tu, pel que es veu els nostres cabells blancs no li imposen gens ni mica: a veure què porteu ahí? -diu assenyalant els cartells de cartró i fusta que duem a l'espatlla com si foren petites creus. Jo l'ignoro. Que ens estaves esperant? -li diuen des del meu darrere. Potser que el coneixen, pense. Fa, però, un comentari despectiu que no m'arriba a l'oïda. Millor presos, no? li etziba Manel. Me n'adone que el subtil plaer del vespre ferit pels llums de la nit i la meua propensió als amors impossibles continuen intactes: la ciutat que es retira direcció a les ombres és la mare de la malenconia.

Roses d'enguany

6 comentaris:

  1. Fem i pensem el mateix (permet-me que m"incloga), però ja no esperem el mateix. Ara ja sabem que ens van enganyar.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Potser ens equivoquem, JP, i tot i no esperar-lo es produeix. Chi lo sa. Enganyar és molt fàcil; la mentida, però, no té camí de tornada.

      Elimina
  2. Amic Vicicle, sempre ens quedaran les roses de Sant Jordi, la música, la poesia, l'amistat... i la bicicleta. I l'espai que no guanyem nosaltres el guanyen ells. Ells, els de sempre, la mateixa burrera, el vell odi, el feixisme com una taca que no se'n va. Salut i força contra l'ombra.

    ResponElimina
    Respostes
    1. És que el feixisme d'aquells que es pensen models de demòcrates és com la tuberculosi de Hans Castrop, no se'ls declara obertament fins que pugen la muntanya, però hi havien calcificacions de molt abans. Salut.

      Elimina
  3. i encara ens queden molts més pedalades per denunciar, recordar i no oblidar mai dels mais la injustícia

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, tal com va la cosa, moltes, Elfree. He posat els teus comentaris de "la persistència del notari" i "N.", que blogger els havia considerat com a spam.

      Elimina